APK keuring auto
De afkorting APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. De APK keuring is een autokeuring die niet alleen in Nederland verplicht is, maar in heel Europa wettelijk verplicht is. De keuring is sinds 1994 verplicht gesteld om zo de algemene verkeersveiligheid te bevorderen en als hulpmiddel tegen het bestrijden van milieu vervuiling. Tijdens een APK keuring wordt er gecontroleerd of een auto veilig is en of de auto aan de gestelde milieueisen voldoet. Voldoet het voertuig niet? Dan wordt de auto afgekeurd. Tijdens de keuring wordt er gelet op verkeersveiligheid, milieu en registratie op gebied van kilometerstand, voertuigbewijs, brandstof, etc.
APK afgekeurd
Met een afgekeurd APK voertuig mag niet gereden worden. Doet u dit wel, kunt vanaf 2 maanden na de vervaldatum een flinke boete opgelegd krijgen als eigenaar van de auto. Dezelfde boete kan u worden opgelegd wanneer u niet op de weg rijdt. Wanneer u dan normaal gebruik van uw auto wilt maken, is het belangrijk dat u alsnog de apk goedkeuring ontvangt. Het is ook mogelijk om uw auto tijdelijk te laten schorsen. Hierdoor dient u geen APK keuring te plegen op uw voertuig. Echter, is het dan ook niet mogelijk gebruik te maken van uw auto.
Waar plan ik een afspraak in?
Als autobezitter bent u verplicht regelmatig een APK keuring uit te laten voeren door een RDW goedgekeurd bedrijf. EAF is RDW goedgekeurd. Bezoek onze website en plan direct een APK afspraak in.
Hoe vaak dient de APK keuring uitgevoerd te worden?
Hoe vaak de APK keuring uitgevoerd dient te worden, is afhankelijk van het type voertuig dat u rijdt. De meeste nieuwe auto’s moeten voor de eerste keer na 4 jaar gekeurd worden, dieselauto’s al na 3 jaar. Nieuwere auto’s hebben minder vaak een keuring nodig dan oudere voertuigen. Ook geldt er voor voertuigen met een benzinemotor andere regels dan voor voertuigen met een elektromotor of een diesel of gas motor.
Na het uitvoeren van de APK keuring, ontvangt u een APK keuringsrapport. Dit rapport is slechts tijdelijk geldig. Als de keuring en het rapport bijna afloopt, krijgt u 6 tot 11 weken daarvoor een brief thuisgestuurd waarin staat dat uw auto toe is aan een nieuwe keuring.
Wat staat er in het APK keuringsrapport?
In het rapport staat heel simpel of uw auto is goedgekeurd of afgekeurd. Als de auto is afgekeurd is er een overzicht inbegrepen waarin de afkeurpunten staan geschreven. Ook zijn er adviespunten inbegrepen. Adviespunten zijn punten die niet direct tot afkeuring leiden, maar waaraan wel binnen afzienbare tijd aandacht besteed moet worden door het vervangen of repareren van onderdelen.
Wat kost een APK keuring?
Er gelden geen wettelijke eisen of richtlijnen met betrekking tot de prijs van een APK keuring. Om onaangename verrassingen te voorkomen adviseren we u om goed te informeren wat de prijzen zijn en wat u van ons kunt verwachten. Voor de beste prijs garantie kunt u meteen een afspraak met ons inplannen. De APK keuring is een momentopname en geeft geen garantie dat uw voertuig de rest van het jaar veilig blijft om mee te rijden. Regelmatige controle en onderhoud van uw voertuig blijft dus belangrijk.
Tweedehands auto met APK kopen
Zoals eerder genoemd mag u geen auto rijden op de openbare weg zonder een geldige APK keuring. Als u interesse heeft in een tweedehands auto, wilt u er natuurlijk zeker van zijn dat deze ook echt daadwerkelijk gereden mag worden op de weg. Daarom is het erg belangrijk om te achterhalen of het voertuig in kwestie wel een geldige APK heeft. U kunt de APK historie opvragen door middel van een gratis kentekencheck. Dit is heel simpel. U vult uw kentekengegevens in online, wacht voor een paar seconden totdat het rapport is opgehaald en hebt vervolgens toegang tot de hele historie van uw auto. In dit gratis rapport staat onder andere wanneer de auto in kwestie voor het laatst een APK keuring heeft gehad. Ook kunt u zien of de auto wel of niet door de keuring heen is gekomen en wordt weergegeven wat de eventuele afkeurpunten tijdens eerdere APK keuringen waren.
Heeft u een auto op het oog en heeft u hier een kenteken check op gedaan? Ziet u dat alles in orde is en dat de APK nog geldig is, kunt u deze auto gerust kopen wetende dat de auto zich in een goede staat bevindt. U weet nu namelijk zeker dat de auto die u wil kopen, aan de veiligheids- en milieueisen van de Algemene Periodieke Keuring voldoet. Dit zegt uiteraard nog niks over de kwaliteit van de auto, maar het is in ieder geval een zeer goed teken. Wanneer u daadwerkelijk overgaat tot de aankoop, vraag dan de officiële APK papieren op via de huidige eigenaar.
Mocht u nog vragen hebben wat betreft de APK keuring of één van onze andere diensten, kunt u ten alle tijden gerust contact met ons opnemen. Wij staan voor u klaar!